Het Noordereiland op social media

Social media berichten van het Noordereiland, Rotterdam op het internet

Facebook

Noordereiland

21 hours 45 minutes ago

Van gloeilamp tot HAL: interactieve eilandwandeling

Wie liep er al eerste over de Koninginnebrug? Waarom mocht je jarenlang de naam Pincoffs niet hardop uitspreken? Waar bevond zich ooit de eerste Nederlandse gloeilampenfabriek?

Zondag 25 maart neemt geschiedenisleraar Sander Ankerman je met alle plezier mee op een historische rondwandeling over het eiland (met een korte uitstap naar de overkant) om de antwoorden te vinden op bovenstaande vragen. Misschien heb je zelf ook nog mooie verhalen en leuke weetjes om met de andere wandelaars te delen.

De wandeling start die dag om 12:00 uur bij Koozie en zal ongeveer 2 uur duren. De kosten zijn 15 euro per persoon. Aanmelden kan via een mailtje naar Sander: eigenwijze-educatie@hotmail.com

Foto: De gloeilampenfabriek op de Prins Hendrikkade / hoek De Ruyterstraat, 1897.

Noordereiland

3 days 19 hours ago

Zeker te weten dat we bijzonder zijn!

Noordereiland

4 days 2 hours ago

Graag stellen wij u voor…

Voor wie niet aanwezig kon zijn op de informatieavond in Steiger 22 en toch nieuwsgierig is naar de kandidaten voor de Wijkraad Noordereiland is nu op de website van het Noordereiland informatie over hen te vinden. Kandidaat nr. 4, Loes van der Beek, gaat verhuizen en kan daarom geen lid van de wijkraad worden. Het heeft dus geen zin om straks op haar te stemmen.

We hebben de kandidaten wat vragen voorgelegd, zodat je een beetje een idee krijgt van wat hen beweegt om deze stap te zetten en voor welke thema’s zij zich vooral willen inzetten.

Bestuurloos?
Het valt op dat veel kandidaten al actief zijn in Buurt Bestuurt, dat overigens naast de wijkraad gewoon blijft bestaan. Waarschijnlijk zullen er binnenkort dus weer nieuwe leden voor Buurt Bestuurt gezocht moeten worden.

De wijkraad bestaat straks uit slechts 5 wijkraadsleden, dus kies je kandidaat zorgvuldig. En let op: alleen bij stembureaus op het Noordereiland kan je stemmen voor de wijkraad. Niet als je in de buurt van je werk (buiten het eiland) of bijvoorbeeld bij Centraal Station gaat stemmen voor de gemeenteraad.

Lees meer over de kandidaten op https://www.noordereiland.org/2018/info-kandidaten-wijkraad-noordereiland/

Noordereiland

5 days 1 hour ago

Kandidaten Koorts
Er bleek niet zoveel behoefte aan uitleg over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en hoe het stemproces werkt. Daarom kon tijdens de informatiebijeenkomst in de Huiskamer van de wijk (Steiger 22) gisteravond snel worden doorgeschakeld naar het tweede agendapunt: kennismaken met de kandidaten voor de wijkraad. Zes van de tien kandidaten waren aanwezig en gaven maar al te graag uitleg over hun betrokkenheid bij het Noordereiland en waar zij zich binnen de wijkraad sterk voor willen maken.

Input bewoners
Niet alleen de kandidaten werden bevraagd, ook de aanwezige bewoners werd gevraagd naar onderwerpen die naar hun mening de aandacht van de wijkraad vragen. De nieuwe leden van de wijkraad mogen zich wat hen betreft vastbijten in thema’s als veiligheid, vuil op straat, bereikbaarheid (openbaar vervoer), groenvoorziening, drugs- en geluidsoverlast en natuurlijk het parkeerbeleid.

Van buiten naar binnen
De wijkraad belooft zich zeker over deze onderwerpen te buigen en daarin op te trekken met Buurt Bestuurt en natuurlijk de bewoners zelf. Alle kandidaten geven aan te zoeken naar mogelijkheden om bewoners te betrekken bij die onderwerpen en hen actief te benaderen voor het aanleveren van thema’s waar de wijkraad mee aan de slag kan. Daarnaast zullen er inloopuren zijn en zijn wijkraadsleden aanwezig bij activiteiten op het eiland om contact te houden met bewoners en ondernemers.

Tip
Woensdag 21 maart wordt een spannende dag. Niet alleen dus voor de gemeenteraadsleden, maar zeker voor de tien kandidaten voor de Wijkraad Noordereiland. Slechts vijf van hen kunnen daar uiteindelijk in plaatsnemen. Overigens is nu al bekend dat kandidaat Loes van der Beek niet beschikbaar is. Zij gaat binnenkort verhuizen naar Dordrecht en mag dan ook geen lid van de wijkraad zijn. Deze informatie kwam echter te laat om de stembiljetten nog aan te passen. Een stem op haar uitbrengen heeft dus geen zin.

En tot slot nog een heel belangrijke tip: stemmen voor de Wijkraad kan alleen in een stembureau op het Noordereiland!

Kandidaten info
Deze week vind je meer informatie over de kandidaten op de website www.noordereiland.org, maar je kunt ook alvast een kijkje nemen op de verkiezingswebsite van de gemeente: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kandidaten-noordereiland/

 

Het Noordereiland op FacebookNoordereiland op Facebook

Dit account wordt bijgehouden door Annette de Bus: BusnizzCares
Gemeente Rotterdam over het Noordereiland

Het Noordereiland is een unieke wijk; het eiland kenmerkt zich door veel oude, statige panden met grote binnenterreinen. De wijk heeft sinds 2005 de status van beschermd stadsgezicht.

Aan de noordkant ligt de Nieuwe Maas en aan de zuidkant de Koningshaven. Het Noordereiland is via de Willemsbrug verbonden met het centrum en via de Hef en Koninginnebrug met de Kop van Zuid. De Hef heeft een monumentale status en geeft duidelijk het industriële verleden van de wijk weer. Het was tot maart 2014 dan ook het beeldmerk van de voormalige deelgemeente Feijenoord.

Historie
Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die in de 19e eeuw is uitgegraven. Hierdoor werd de wijk afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord. De laatste tien jaren van de twintigste eeuw kenmerkte Noordereiland zich door een grote bedrijvigheid. Met het verplaatsen van de havenactiviteit naar de Botlek, Europoort en Maasvlakte is het vooral een woonwijk geworden.

Bewoners
Het Noordereiland heeft ongeveer 3.200 inwoners en is daarmee qua bevolkingsaantal een van de kleinere wijken van Rotterdam. Relatief veel inwoners zijn werkzaam binnen de kunst- en cultuursector. Hierdoor wordt de wijk ook weleens het Montmartre aan de Maas genoemd.

Voorzieningen
In tegenstelling tot de bedrijvigheid die tot enkele tientallen jaren geleden het beeld van Noordereiland bepaalde, is het nu vooral een woonwijk. Voor veel voorzieningen zijn de bewoners afhankelijk van het centrum van Rotterdam of Kop van Zuid. Deze liggen overigens beiden op loopafstand van de wijk.

Zie webpagina: www.rotterdam.nl/wonen-leven/noordereiland