Rijwielhandelaar Demmenie

>
Rijwielhandelaar Demmenie

In dit artikel zoomen we in op een van de ondernemers uit de pioniersjaren op het Noordereiland: Ko Demmenie.

In 1928 is Ko rijwielhersteller in zijn stalling aan de Prins Hendrikkade 65b-57b. Daarnaast exploiteert hij een rijwielenfiliaal in de Jasmijnstraat 68c en een rijwielverhuur en garage op de Charloise Kerksingel. Een jaar later zijn er zelfs nog 3 filialen, aan de Doklaan, Lange Hilleweg en Matthenesserweg.

Rijwielen Joop Demmenie

In 1931 verhuist het gezin Demmenie van de Prins Hendrikkade naar de nieuwe rijwielstalling en werkplaats Van der Takstraat 6b.

Van 1934 tot 1939 bestiert Ko Demmenie een rijwiel- en motorhandel aan de Van der Takstraat. Het is daar een komen en gaan van klanten, ook wedstrijdwielrenners komen daar voor reparaties of een nieuwe racefiets. Voor het pand aan de doorgaande hoofdstraat van Zuid naar de stad, staat ook een benzinepomp. Daarnaast begonnen ze een tweede bedrijf: ‘Spaar- en Betaalzegelkas Demmenie’ waar ze o.a. wasmachines en radio’s verkochten, op afbetaling.

Achter de zaak was een grote werkplaats en toonzaal waar ook carnavalsfeesten voor de eilandbewoners werden gegeven. Het bedrijf werd ook uitgebreid met een benzinepomp naast “de hol.” De etalage trok altijd veel bekijks van mensen die van of naar de stad wandelden, omdat de toentertijd succesvolle Joops sportfiets en zijn gewonnen bekers daarin geëtaleerd werden.

Toen het van overheidswege verboden werd om twee soorten bedrijven tegelijk te hebben, besloot Ko met de kredietverlening verder te gaan en de rijwielhandel te laten schieten. Hij overwoog zelfs nog om het er schuin tegenovergelegen Hotel Fritsche te kopen, maar koos uiteindelijk voor een pand op Maaskade 147a waar ze op 5 december 1939 naar toe verhuisden.

Rijwielhandelaar Demmenie

In de eerste oorlogsdagen van mei 1940 worden de beide punten van het Noordereiland door zogenaamd ‘friendly fire’ bestookt. Het huizenblok waaruit het gezin Demmenie is gevlucht wordt volledig verwoest. Met slechts de kleding die ze dragen verlaten ze met andere vluchtelingen rond 15 mei het Noordereiland en lopen de brug over naar Zuid, waar ze onderdak vinden bij familie.

Joop Demmenie, de broer van Ko, was een bekend beroepswielrenner. De volledige prijzenkast van hem stond in het huis aan de Maaskade en is bij dat bombardement volledig verloren gegaan. Door de oorlog kwam zijn wielercarrière tot een abrupt einde en is hij eigenlijk bij het grote publiek nooit echt bekend geworden.
Zie ook www.wikipedia.org/wiki/Joop_Demmenie.

Bron: Adresboek Rotterdam / Michel Demmenie (kleinzoon)

Dit artikel ‘Tijd van Toen’ stond ook in de Eilandkrant van april 2023
Bekijk alle kranten op: noordereiland.org/eilandkrant »


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart