Nieuwsbrief + foto’s Wegener pand

September 2022: Planning van de werkzaamheden

177
177

Wegener pand (foto: Nils Hilbers)Nieuwsbrief van Wegener
(sept. 2022)

Onze vakantie zit er inmiddels op en er wordt weer volop gewerkt op onze bouwplaats. De komende weken worden de nieuwe gevels van de bovenste verdieping geplaatst, de nieuwe contouren van het gebouw worden dan gelijk zichtbaar.

Op de bestaande bouwlagen is de stukadoor gestart met het herstellen van de gevels, wanneer dit gereed is gaat de stukadoor ook de nieuwe gevels voorzien van pleisterwerk.

Ondertussen wordt er ook binnen hard gewerkt, de eerste ruwe binnenwanden worden geplaatst en ventilatie en riool voorzieningen worden opgehangen tegen de plafonds.

Hieronder hebben wij de vereenvoudigde uitvoeringsplanning toegevoegd, hiermee geven wij u een globaal beeld van de werkzaamheden die plaats vinden en hoelang deze ongeveer in beslag nemen. Uiteraard blijven wij u ook gedurende de rest van het project regelmatig via een nieuwsbrief informeren.

van WijnenMet vriendelijke groet,

Het uitvoeringteam Prind Hendrikkade 

 

 

Planning van de komende maanden (klik voor een vergroting).

 

Planning Wegenerpand

 


Rondleiding op 29 augustus 2022 + foto’s

Transformatie van een koffiefabriek

 

“Misschien is het leuk voor de Eilandkrant om een keertje de vorderingen van de verbouwing van het Wegener pand te komen bekijken?” nodigt projectleider Rob van Dijke de redactie uit. Dat laten we niet aan ons voorbijgaan, dus we staan op maandagmiddag voor de deur van de bouwkeet.

Van koffie tot krant

Het pand op de Prins Hendrikkade dateert uit 1893 en was in gebruik als stoomkoffiepelmolen en pakhuis. In 1968 werd het verbouwd tot kantoor van de Rotterdamse huis- aan- huis-krant Het Zuiden. Van 1997 tot 2016 zetelde er de redactie en drukkerij van De Havenloods. Toen de krant verhuisde was het pand tot 2020 alleen nog in gebruik als kantoorruimte voor een tiental kleine ondernemers. Op de begane grond bevond zich een architectenbureau, met binnen hun gelederen galerie PHK 18. Nadat alle ondernemers een ander onderkomen hadden gevonden kon begonnen worden met de voorbereidingen van de verbouwing. Een ‘transformatie’ heet het in bouwkringen.

Andere koek

Zo met ons neus voor het pand maakt het formaat ervan wel indruk. Eenmaal binnen legt Rob samen met uitvoerder René van der Hil uit hoe uniek deze bouw is. “Het is een transformatie van een bestaand, historisch pand. Dat is andere koek dan nieuwbouw. Het vraagt veel creativiteit en lastminute oplossingen. Bij de sloop van het binnenwerk kwamen we van alles tegen dat niet op de tekeningen stond. Daar moesten we dan omheen werken of nieuwe berekeningen maken. Dat levert dan ook weer oponthoud op, natuurlijk.”

In het pand worden 102 woningen gerealiseerd, van verschillende formaten. Een aantal woningen is bestemd voor expats (tijdelijke bewoning), de rest zijn middeldure en duurdere 3-kamer appartementen en een aantal duurdere 3-kamer appartementen, die gestoffeerd worden opgeleverd.

Architectonische details

Het uiterlijk van het gebouw verandert niet al te ingrijpend. Wel is de oude vierde verdieping vervangen en een nieuwe vijfde aan toegevoegd. Bij de bouw wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de nog aanwezige architectonische details. Ook wordt de oorspronkelijke tweedeling tussen voormalige fabriek en pakhuis in het bouwblok teruggebracht. De decoratieve verticale stroken (lisenen) uit het oorspronkelijke fabrieksgebouw worden hersteld en de karakteristieke stalen vensters met kantelend middenraam van de verbouwing uit 1968 worden in een aluminium profiel nagemaakt. Elke woning krijgt een Frans balkon, als verwijzing naar de laaddeuren van het oude pakhuis.

Als een treintje

Tijd om de verbouwing van dichtbij te gaan bekijken. Rob en René leiden ons van verdieping naar verdieping, op de ene verdieping kijk je een lege ruimte in, op de andere verdieping staan al wandjes opgesteld. Zo krijg je een redelijk beeld van de indeling van de diverse woningen. Op de hogere verdieping zijn ook al de unieke kantelramen geplaatst. Er lijkt nog heel wat te doen. Toch is het de bedoeling om alle woningen rond de zomer van 2023 op te leveren. “Als het binnenwerk klaar is kan het snel gaan,” legt René uit. Per woonlaag doen we dan een ‘treintje’: in 2 woningen per dag worden achter elkaar de wanden geplaatst, gaan de tegelzetters, stukadoors, behangers, elektriciens en loodgieters aan de slag en zo de hele verdieping door.”
Wel belangrijk dat er niet wordt afgeweken of iets tussenuit valt, want dan stopt alles” vult Rob aan. “De bouw ligt redelijk op schema, al hebben ook wij last gehad van de coronaperiode en zijn er langere levertijden vanwege de oorlog in Oekraïne. En nu met de droogte was er een probleem met de aanvoer van beton. De schepen die dat moeten vervoeren mogen geen volle vrachten vervoeren vanwege de lage waterstand.”

Contact omwonenden

De verhoudingen met de omwonenden zijn best goed. Natuurlijk, er is overlast. Vooral de aanvoer van materialen met vrachtwagens en de sloop van de nieuwe gevelsparingen gaf veel overlast van geluid en stof. “Op verzoek van bewoners van de Koopvaardijhof hebben wij onze bouwketen naar de linkerkant geplaatst, omdat ze het uitzicht beperkten. Wij dachten juist met hen rekening gehouden te hebben door ze rechts te plaatsen om minder last te hebben van de bouw. Maar in overleg met de bewoners en gemeente hebben we de bouwplaats gespiegeld opgesteld. Bij auto’s die onder het stof kwamen hebben we een tegoedbon voor de wasstraat onder de ruitenwisser gedaan. En we nodigen bewoners uiteraard uit om ons in te seinen als er overlast wordt ervaren, dan doen we ons best daar iets aan te doen. Later dit jaar willen we een informatieavond voor de omwonenden organiseren en we informeren hen ook via onze nieuwsbrieven”.

Geen parkeerkelder

Toen de verbouwing bekend werd gemaakt, hoopten sommige omwonenden dat er in de kelder een parkeergarage zou komen, zodat er geen problemen met parkeerplekken zouden komen. “Dat gaat niet, de huidige kelder in het pand is daar ongeschikt voor” dempt Rob die verwachtingen. “Het is te laag én te vochtig. De kelder blijft dus zoals hij is, er staan alleen kasten in voor de nutsvoorzieningen en een waterpomp, voor het geval de kelder bij hoogwater vol water komt te staan. Wel wordt er op de begane grond van het gebouw een grote inpandige fietsenberging gemaakt voor de nieuwe bewoners.”

 

Bron: Architectenbureau Rutten vd Weijden

 

Foto’s van het Wegener pand (29 aug. 2022)

(klik voor een vergroting).

 

Bovenstaande foto’s © Lichting98.nl

 


 

In this article