Meld je aan voor de nieuwe Wijkraad

>
>
Meld je aan voor de nieuwe Wijkraad

Wijk aan Zet (Foto: Gemeente Rotterdam)Met nog vijf dagen te gaan ligt het aantal aanmeldingen voor de wijkraden, waarin burgers het voor het zeggen moeten krijgen over hun eigen wijk, nog flink onder het aantal beschikbare plekken.
Aanmelden kan tot 17 januari.

De leden voor de wijkraden worden vervolgens verkozen tijdens de Wijkraad Verkiezingen, die tegelijk zijn met de  Gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022.

Het Noordereiland is met het Entrepot samen een wijk, die dus ook samen een wijkraad gaat krijgen.

 

 

Videoboodschap van onze burgemeester Aboutaleb

 

 

 

Aanmelden als kandidaat-wijkraadslid

Alle Rotterdammers die op 16 maart 2022 16 jaar of ouder zijn kunnen zich verkiesbaar stellen als kandidaat voor hun wijkraad. Dat mag met vermelding van een politieke partij, maar hoeft niet: de verkiezingen vinden plaats op persoonlijke titel. De aanmeldingstermijn sluit op 17 januari 2022 om 17.00 uur.
Het formulier om u aan te melden staat de pagina Wijkraden.

Dit is de link naar het formulier »

Infographic: Wat is een Wijkraad? »

 

Kom op voor je wijk

De komende tijd zullen in alle 39 wijken campagneactiviteiten plaatsvinden om bewoners te informeren en enthousiasmeren. Kandidaat-wijkraadsleden krijgen een toolkit om in de periode tot 16 maart 2022 campagne te voeren voor zichzelf.
Kijk voor meer informatie op rotterdam.nl/wijkraden. Wat een wijkraad precies doet, leggen we uit in onderstaande video.

 

 

Wijk aan Zet

De campagne is onderdeel van de Wijk aan Zet, de nieuwe wijkdemocratie waarin bewoners meer kunnen meedenken en meebeslissen over hun eigen wijk. Bijvoorbeeld via het digitale platform Mijn Rotterdam, waarop bewoners meebeslissen wat de wijk nodig heeft, waar het geld naartoe gaat en welke bewonersinitiatieven worden uitgevoerd. De wijkraden vormen een belangrijke spil in de Wijk aan Zet, omdat ze de ideeën van wijkbewoners, organisaties en wijknetwerken bij elkaar brengen, met de gemeente afspraken maken over wat de wijk nodig heeft en toezien of de gemeente de afspraken uitvoert.

 

Hoe stel ik mij verkiesbaar?

Tot en met 17 januari 2022 kunt u zich officieel aanmelden als kandidaat voor de wijkraad. Dit moet via een formulier. Het formulier staat op deze pagina: Wijkraden ».

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd om u kandidaat te stellen voor de wijkraad?
Stuur een e-mail naar wijkaanzet@rotterdam.nl. Wij houden u dan op de hoogte.

 

Video: Hoe kom ik in de Wijkraad?


Gemeente Rotterdam

Bron: Gemeente Rotterdam

 


 

Voorwaarden

Iedereen vanaf 16 jaar kan zich kandidaat stellen voor de wijkraad.
Maar er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • U woont in Rotterdam, in de wijk waarvoor u zich verkiesbaar stelt.
  • U bent 16 jaar of ouder op de dag van de verkiezingen.
  • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u toestemming hebben van uw ouders of verzorgers (een wettelijk voogd).
  • Vijf wijkbewoners die mogen stemmen moeten u steunen. Dit geven zij aan op het formulier waarmee u zich kandidaat stelt voor de wijkraad. Dit formulier staat begin december 2021 op deze internetpagina.
    Let op: bewoners mogen elk één kandidaat steunen.
  • Soms gaat het lidmaatschap van de wijkraad niet samen met een andere functie. U kunt zich bijvoorbeeld niet kandidaat stellen wanneer u als ambtenaar voor de gemeente Rotterdam werkt of als er een gezagsverhouding is met de gemeente Rotterdam. Welke andere uitzonderingen er zijn, staat in artikel 11 van de Verordening op de Wijkraden. Heeft u hierover een vraag? Stel deze per mail via wijkaanzet@rotterdam.nl.
  • Nadat u verkozen bent als wijkraadslid, moet u een Verklaring omtrent Gedrag kunnen inleveren.
  • Politieke ervaring is niet nodig.
  • U mag bij een politieke partij of organisatie horen. Maar u doet mee op persoonlijke titel. Als u uw politieke partij of organisatie wilt noemen, heeft daar u schriftelijk toestemming voor nodig.
  • Als u nevenfuncties hebt, moet u dit melden. Uw nevenfuncties worden vermeld op de website van de gemeente.

Daar staat tegenover:

Als u gekozen wordt voor de wijkraad, dan zorgt de gemeente voor een inwerkprogramma. Tijdens de eerste zes maanden maakt u kennis met de wijk, het wijknetwerk en de medewerkers van de gemeente in de wijken. U leert hoe de gemeente en het stadsbestuur werken en wat de relatie tussen de wijkraad en de gemeentelijke organisatie is. En wat uw taken en positie als wijkraadslid zijn. Zo kunt u uw wijk goed vertegenwoordigen. Het inwerkprogramma vraagt wel tijd en inzet. Daarnaast kunt u ook verschillende trainingen en workshops volgen voor persoonlijke ontwikkeling.

U krijgt een vergoeding van € 310,- voor elke wijkraadsvergadering die u bijwoont, voor maximaal 24 vergaderingen per jaar. Voor de voorzitter van de wijkraad is deze vergoeding iets hoger.

Zie: www.rotterdam.nl/wonen-leven/wijkraden/

 


 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart