Eilandkrant Juni

Juni 2021: het Eilandnieuws op papier

1017
1017

Eilandkrant juni 2021

Eilandkrant_juni 2021Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Juni 2021 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juni.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Maaskade groen (foto: Gemeente Rotterdam)

Presentatie Voorlopig Ontwerp Maaskade

Dinsdagavond 11 mei waren weer diverse bewoners achter hun laptop of computer gekropen om de online presentatie te zien van het Voorlopig Ontwerp voor de inrichting van de Maaskade. Er waren wat wijzigingen na de feedback van de eerste presentatie in februari. Geen dubbele rij bomen en de fietstrommels op de stoepen van de zijstraten.

Heb je de presentatie gemist, dan kun je die nog bekijken op de Noordereiland website https://www.noordereiland.org/…/2e-presentatie-groene…/

De reacties van deze avond worden weer verwerkt in een definitief plan, dat waarschijnlijk in juni kan worden gepresenteerd.


Gemeentepeiler Speelvoorzieningen Noordereiland

Stel dat Duimdrop inderdaad eind dit jaar moet sluiten, welke alternatieven zijn er dan? Aan welke speelvoorzieningen is er behoefte op het eiland? Geef je mening in de Gemeentepeiler van deze maand.
Heb je de app nog niet?
Download hem voor Apple of Android: http://bit.ly/GemeentePeiler

Zie ook dit bericht »


Geen brug te ver voor basisschool De Nieuwe Haven

Door Anna Paans

Voor wie het nog niet wist: alle kinderen tot twaalf jaar die op het Noordereiland wonen hoeven geen brug over te steken om naar school te gaan! Basisschool De Nieuwe Haven (voorheen Heemskerkschool) is gevestigd aan de Prins Hendriklaan 22. Volgens de directieleden Marja van Driel en Bianca Beverwijk wordt hier de basis gelegd voor een kansrijke toekomst. “Want ieder kind heeft het recht op een plek voor goed onderwijs in een veilige omgeving.”

De kinderen komen niet alleen uit Nederland maar ook uit allerlei andere landen. De school is kleinschalig en een afspiegeling van de maatschappij. Er werken op dit moment zes leerkrachten. Vanwege hun diverse achtergronden maken de leerlingen kennis met christelijke feesten zoals Pasen en kerstfeest maar ook met gebruiken en vieringen zoals de Ramadan, Suikerfeest, Slachtfeest en Divali (uit het hindoeïsme). Van Driel en Beverwijk: “Ze leren elkaar daardoor beter kennen, begrijpen, accepteren en respecteren. Dit draagt bij aan goed burgerschap. Op De Nieuwe Haven worden respect en prettige omgangsvormen belangrijk gevonden. Verder wordt op school de nadruk gelegd op succesvol leren met daarbij een brede talent-ontwikkeling op vele gebieden waaronder kunst en cultuur.

Ook ouderbetrokkenheid krijgt alle aandacht op school. Er is een speciale medewerker voor ouders die koffie-/ thema-ochtenden organiseert over (opvoedings)zaken die ouders bezighouden als: Hoe laat moet een kind naar bed?, Hoe help ik met huiswerk? Enzovoorts enzovoorts… De Nieuwe Haven is ook een Lekker-Fitschool. Kinderen krijgen drie beweegmomenten per week en er is een beleid ‘gezonde leefstijl’. Dat houdt in dat er gedurende de dag fruit groente, water, gezonde lunches en verantwoorde traktaties zijn toegestaan.

Er valt over De Nieuwe Haven nog veel meer te vertellen. De school heeft heel veel te bieden maar dat is nog bij te weinig mensen bekend.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.denieuwehaven.eu,
E-mail: directie@denieuwehaven.eu
telefoon: 010-4123274, 010-4854392.

Bent u nieuwsgierig geworden?
Bel gerust voor een rondleiding!


Van der Takstraat: drukke winkelstraat

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Van der Takstraat (foto Nils Hilbers)

Vanaf het moment dat de Nieuwe Willemsbrug in 1981 werd geopend, werd de Van der Takstraat een ‘dode’ straat. Hoe anders was dat in de jaren ’50. Een levendige straat met een grote diversiteit aan winkels in de plintbebouwing. Vanaf het Stieltjesplein, over de Koninginnebrug, kwam je op het Noordereiland met als eerste winkel aan de rechterkant supermarkt P. de Gruyter, dan café Uittenboogaard, en schoenenzaak E. ’t Hoen. Daarnaast Transportbedrijf Van Kleef en op de hoek van ‘het straatje’ zat café Schaap. In dat ‘straatje’ zat schoenmaker Zeller.

Terug in de Van der Takstraat zat op de andere hoek van ‘het straatje’ Keizer & Dekker kantoorinrichting, dan melk- en kaaswinkel De Bogter, café Lelieveld en drogisterij Hes van Zweeden. Vervolgens slagerij Visser en een Vivo winkeltje met daarnaast apotheek Cohen. Op nr. 30a zat Neptunus, de delicatessenzaak. Dan groenteboer De Waard, banketbakker Hageraats en de grootste zaak in de straat: Mennens IJzerwaren. Hoedenzaak Chapeau, fotostudio My Face, C. Jamin, een houtzagerij, woninginrichting Jan van Wingerden, optiek- en verbandmiddelenhandel Magazijn Feijenoord, een kleine sigarenwinkel en café Jan Simons completeerden de straat. In de loop der jaren zijn veel winkels veranderd van eigenaar en karakter. Maar daarover een volgende keer.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Oproep Project RaamwerkRaamwerk

 

De 10 kunstenaars van de NEstudio’s nodigen kunstenaars en andere professionele creatieven van het Noordereiland uit om hun kunstwerk te exposeren op de ramen van de NEstudios in de Prins Hendrikstraat 5,

Aanmelden voor dit Raamwerk project kan tot uiterlijk 15 juni via mail:  nestudios@gmail.com. Geef daarbij je contactgegevens en je portfolio/website/insta door zodat we een indruk krijgen van je werk.
Kijk voor meer informatie op de website www.nestudios.nl.

De buitenexpositie Raamwerk loopt van 1 september tot 1 november 2021 en is 24/7 te bezichtigen.

 


Vier de zomer in het Hefpark

Hefpark (foto Nils Hilbers)

Hopelijk kan het allemaal doorgaan, maar er worden plannen gemaakt voor een gevarieerd zomerprogramma vanaf juni op zaterdagmiddag, in het Hefpark. Er is dan een divers aanbod op het gebied van muziek, eten, cultuur, beweging en groen-workshops.

Voor iedere leeftijdscategorie is er wel iets. Vanaf de zomervakantie (17 juli t/m eind augustus) zijn er zowel op de zaterdagmiddag als de donderdagavond activiteiten.

Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.
Kijk voor het programma en aanmelden op: https://vierdezomer.com

 


Het Noordereiland gaat weer open

 

Liefhebbers van een visje van de bakplaat kunnen weer terecht op het A La Plancha terras. Ook dit jaar wordt een deel van de kade erbij betrokken. Wie heeft een leuk idee voor de inrichting daarvan? Ook hebben ze plek voor vrijwilligers en medewerkers. Speciaal voor eilanders zijn er nog wat certificaten te koop. Lees er meer over op de website www.alaplancha.nl.

Sinds 19 mei mag de horeca gelukkig tot 20.00 uur open.
Goed nieuws voor onze cafés en restaurants op het eiland. Fijn voor de horecaondernemers en hun klanten. Laten we hen vooral helpen de draad weer op te pakken. Hopelijk mogen ze deze zomer weer helemaal als vanouds hun deuren openen.
Op weg naar het normale normaal.


Gezocht: reserve redacteur

Heb je een vlotte schrijfstijl en wil je best af en toe een artikel schrijven? En als het een keer nodig is de eindredacteur vervangen? Stuur dan een berichtje naar redactieeilandkrant@gmail.comLove Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,
sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie Wind
Prins Hendrikkade 124a
www.galeriewind.nl
NE Studio's
Prins Hendrikstraat 5
www.nestudios.nl
Koozie
Van der Takstraat 51
www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
Spar

Van der Takstraat 56

Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


In this article