Eilandkrant Juni

Juni 2020: het Eilandnieuws op A3 (dubbel)

1186
1186

Eilandkrant juni 2020

Eilandkrant juni 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Juni 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juni.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

Maaskade 2020 (foto: Nils Hilbers)

Dubbele krant

Kijk eens aan, dit keer een extra grote editie van de Eilandkrant in de brievenbus!
Niet vanwege een overvolle maand-agenda. Hoewel in deze maand geleidelijk aan de horeca -en culturele ondernemers gasten mogen ontvangen, zijn er nog niet veel activiteiten voor publiek te verwachten. Daarom dus nu een krant vol artikelen en geen activiteitenagenda.

Wél twee extra pagina’s over de in oude (nieuwe) glorie herstelde Maaskade. Reden om daar samen met het Havenbedrijf eens goed bij stil te staan. Een gepland opleveringsfeestje zat er vanwege de maatregelen niet in, daarom wordt in deze krant door het Havenbedrijf uitgebreid teruggeblikt op deze unieke werkzaamheden en verhalen ze over wat er bij zo’n bijzonder project, midden in een woonwijk, allemaal kwam kijken.

 


Vergaderen 2.0

Buurt Bestuurt en de Wijkraad Noordereiland hebben niet stilgezeten en hun werk vanuit huis voortgezet. Maar ook zij hebben nu het videobellen ontdekt en vergaderen online.

Maandag 18 mei had de wijkraad haar eerste online openbare vergadering, waarbij bewoners konden inloggen en meekijken. Zo’n 57 bewoners hebben dat inderdaad gedaan. Meepraten kan echter niet, maar dat is mooi opgelost: wie een onderwerp wil aandragen kan dat van tevoren via mail doen en die wordt dan tijdens de vergadering voorgelezen. De wijkmanager en de wijkraadsleden kunnen daar dan op reageren.

De volgende vergadering, op maandag 15 juni, is waarschijnlijk ook online. Dus kom dan ook even meeluisteren, goed om te weten welke onderwerpen besproken worden. Inloggen kan dan vanaf 20.00 uur via https://gebiedscommissies.notubiz.nl

Bij Buurt Bestuurt overleg kan (nog) niet worden meegeluisterd.

 


Eilandkrant één jaar Eilandkrant

Precies een jaar geleden verscheen de eerste Eilandkrant. En… we mogen nóg een jaargang maken! Met dank aan OpzoomerMee en de Wijkraad Noordereiland.

Ben je blij met de Eilandkrant? Mis je zaken, of heb je suggesties?
Laat het ons weten! → redactieEilandkrant@gmail.com

 


Eerste gloeilamp op het Noordereiland

Tijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Vraag een willekeurig persoon waar de eerste gloeilamp in Nederland werd gemaakt en hij zal ongetwijfeld antwoorden dat dit bij Philips in Eindhoven was. Jammer, dit antwoord is fout, want die kwam toch echt uit Rotterdam, en wel van ons Noordereiland.

De Russische uitvinder en zakenman Achilles de Khotinsky richtte 24 december 1883 de eerste Nederlandse accu- en gloeilampenfabriek op onder de naam: NV Elektriciteits-Maatschappij, Systeem ‘De Khotinsky’. De fabriek was gevestigd op de Prins Hendrikkade o.z. In 1884 produceerde De Khotinsky de allereerste Nederlandse gloeilamp. Het op grote schaal fabriceren van gloeilampen ging overigens niet zonder tegenslag en teleurstelling. Het was niet eenvoudig om vakbekwaam personeel te vinden dat geschikt was voor het nauwkeurige en precieze werk dat het maken van een gloeilamp toen was. Er waren ervaren glasblazers nodig en meisjes die met fijne vingers de kwetsbare onderdelen tot een lamp konden completeren.

Pas nadat De Khotinsky tijd vond het fabricageproces te herzien en uit Duitsland en Engeland ervaren krachten had aangetrokken, was medio 1885 de fabriek in staat een verkoopbare gloeilamp af te leveren. De dagelijkse productiecapaciteit bedroeg 300 lampen per dag. Op de Prins Hendrikkade hangt een herinnerings-plaquette op de plaats waar de fabriek heeft gestaan.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com

De lokatie op Google maps:


(binnenkant van de krant)

 

Herstel Maaskade

Port of Rotterdam

De Maaskade is vernieuwd, en dat heeft u geweten.
Maanden van intensieve bouwactiviteiten, bij sommigen pal voor de deur. Graag hadden we de voltooiing van dit bijzondere project luister bijgezet met een feestelijk momentje voor bewoners en andere betrokkenen. Al was het maar om u te bedanken voor uw begrip en geduld. Helaas laten de huidige coronamaatregelen zo’n bijeenkomst niet toe.

Om deze mijlpaal voor het Noordereiland niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, stelden we deze Maaskade-pagina’s samen voor de Eilandkrant.

Veel leesplezier namens Havenbedrijf Rotterdam en alle partijen die betrokken waren bij deze bijzondere klus!

 

 

‘Minder auto’s, dat is winst’

Het uitzicht van Maaskade-bewoner Trudi van der Pijl is er met sprongen op vooruit gegaan sinds de opknapbeurt. ‘Niet langer een dubbele rij geparkeerde auto’s op de kade. En bij mooi weer verschijnen aan de waterkant strandstoelen en barbecues, hartstikke gezellig.’

Na een langdurige periode van lawaaiige bouwactiviteiten voelt het wel als een fijne bonus. ‘De bouwers hebben echt hun best gedaan om overlast te voorkomen, maar ja, dat lawaai, dat was er nu eenmaal. Net als die dichte schermen voor de kade, blij dat ze weg zijn’, zegt Trudi. Waarmee ze zonder twijfel de ervaring van veel buurtbewoners vertolkt. Maar nu de heimachines en het andere bouwmaterieel eenmaal zwijgen, kan iedereen genieten van een mooie, opgeruimde kade. ‘Ja, ik ben er blij mee’, zegt Trudi. ‘Zoals gezegd: minder auto’s voor de deur, waarbij de invoering van betaald parkeren ook heeft geholpen natuurlijk. En het is ook fijn dat de kade flink is opgehoogd.’

Vloedplanken
Trudi, geboren en getogen op het Noordereiland, kan zich nog goed herinneren hoe vroeger bij springtij de ‘vloedplanken’ uit de kelders kwamen en tegen de portieken werden getimmerd. ‘Het water is hier meer dan eens tot op de stoep gekomen.’ Trudi wil er verder niet over klagen, benadrukt ze. ‘Het hoort erbij.’ Maar desondanks: ‘We zitten hier buitendijks, dus een hogere kade betekent gewoon minder vaak natte voeten. Da’s mooi mee-genomen.’

Kritiekpuntjes?
Terugkijkend op de hele operatie is Trudi vol lof over de communicatie rondom het hele bouwproces. ‘Ze hebben ons goed op de hoogte gehouden van alle stappen.’ Zijn er dan helemaal geen kritiekpuntjes? ‘Nou, ik zou wel graag zien dat de gemeente ons betrekt bij de herinrichting van de kade. Ik denk daar graag over mee. Zo mis ik voldoende fietsrekken. Als daar nog iets aan gedaan kan worden…?’

Winst: minder auto’s
Aandachtspuntje: te weinig fietsrekken

 

Mission Maaskade

Een eeuwenoude kademuur vervangen in een dicht-bevolkte omgeving tjokvol historische en kwetsbare panden. Ga er maar aan staan. Een top 3 van innovaties die bijdroegen aan het slagen van deze uitdagende missie.

 1. Bouwen vanaf het water
  Het klinkt zo voor de hand liggend, maar toch was het aan-nemer Hakkers – die de klus uiteindelijk ook kreeg – die voorstelde in zijn plan van aanpak: om alle bouwactiviteiten vanaf het water uit te voeren. Met als groot winstpunt: zo min mogelijk zwaar materieel op de kade.
 2.  Foto’s in de kluis
  Boren en heien in een omgeving vol stokoude panden is niet zonder risico (zoals de aanleg van de Noord-Zuidlijn door historisch Amsterdam uitwees). Om achteraf op transparante wijze mogelijke verbouwingsschade te kunnen vaststellen, werd gekozen voor een ‘nulmeting’: een onafhankelijk bureau voerde een uitgebreide schouw uit van alle panden. De foto’s en rapporten die dat opleverde, gingen de kluis in. En kwamen pas na de opknapbeurt tevoorschijn voor een ‘vergelijkend warenonderzoek’.
 3. Staalvezelbeton
  Bij de aanleg van de kade experimenteerden de bouwers met een innovatieve techniek: het gebruik van staalvezel-beton in plaats van traditionele wapeningstaven. In een notendop: deze aanpak zorgt voor minder overlast, is sneller en uiteindelijk ook duurzamer.Experiment geslaagd, missie geslaagd!

 

Maaskade in cijfers

 • 500 meter is de totale lengte van de nieuwe kade.
 • Uit 1872 dateren de oudste palen die in de kade zijn aangetroffen.
 • 3 meter boven NAP ligt de nieuwe kade, zo’n ½ meter hoger dan voorheen.
 • 40 meter kade verzakte in 2015, de directe aanleiding voor de opknapbeurt.
 • 1 keer in de 10 jaar zal de kade overstromen, is de verwachting, in plaats van 1 keer per jaar, zoals voorheen.
 • 3,65 meter onder NAP is nu de uniforme diepte van de ligplaatsen aan de Maaskade.

 

Lessenaar op de kade

Lessenaar op de Maaskade

Op de Maaskade gaat nog een informatiepaneel verschijnen, een zogeheten lessenaar, met informatie over de Maaskade en het historisch belang van het Noordereiland. In de haven staan veel van deze lessenaars; op bijzondere plekken vertellen ze voorbijgangers wat voor moois daar te zien is. Bij fiets- of wandeltochten van stad tot Maasvlakte 2 kun je ze tegenkomen.

 

 

 

Een volle vijfhonderd meter

Een halve kilometer kade vervangen in het hart van de stad. Het was de laatste klus van Johan Plugge voor hij na veertig jaar werkzaam te zijn geweest in de Rotterdamse haven met pensioen ging. Een heel mooie klus. ‘Op een schaal van 1 tot 10, was dit een dikke 10.’

Met jaren ervaring in het ontwerpen en bouwen van kademuren weet Johan Plugge, projectengineer bij het Havenbedrijf Rotterdam, dat elke klus altijd begint met een probleem of beter gezegd een uitdaging. Dat was het stuk ingestorte Maaskade dat hij eind 2015 in zijn schoot kreeg geworpen. Johan onderzocht de kade en dook de archieven in. ‘De oorspronkelijke rivieroever werd niet in een dag een kade, daar is tientallen jaren aan gebouwd. De oudste palen dateerden uit 1872, maar tot 1910 is er aan gewerkt.’

Bouwkeet
Al snel bleek dat vijfhonderd meter Maaskade moest worden vernieuwd om het eiland veilig de 21e eeuw in te loodsen. Johan: ‘De bovenkant van de kade lag bovendien laag waardoor deze elk jaar onder water kon komen te staan. Nu de kade op drie meter boven NAP ligt is die kans statistisch gezien nog maar eens per tien jaar.’ Wel zo prettig voor de bewoners. Aan een kademuur werken in een bebouwde omgeving is anders dan op de Maasvlakte werken. Rekening houden met de bewoners en de omgeving vindt Johan heel belangrijk. ‘Bij de eerste plannen gingen we al met hen in gesprek en dat zijn we blijven doen. Om de drie, vier maanden organiseerden we een bewonersavond. Tijdens de werkzaamheden aan de kade mochten de bewoners ook altijd aankloppen bij de bouwkeet.’

Johan Plugge

Glas heffen
De huizen en monumentale panden die zo dicht op de kade staan, werden gespaard door aangepaste bouwtechnieken. Om bewoners te ontzien, startten de werkzaamheden pas om acht uur in de ochtend. Open zijn in je communicatie en goed contact houden met bewoners is alles, weet Johan. En dat deel maakte dit project ook zo leuk.

‘Ik heb zo’n beetje aan alle kades van Rotterdam gewerkt, dus de techniek is gesneden koek voor mij. Maar op deze plek midden in de stad werken, was superleuk.’ Vandaar die dikke 10. In zijn geliefde haven werkt Johan niet meer. Hij zag er naar uit om met de bouwers en bewoners het glas te heffen op de vernieuwde Maaskade. Dat moet nu via deze krant dan maar.
Proost!

 

 

(meer info over dit project op: Portofrotterdam.com/nl/onze-haven/havenontwikkeling/maaskade-vernieuwing-500-meter-kade


(achterkant van de krant)

 

Naar nieuw normaal

 

Per 1 juni zijn een aantal coronamaatregelen versoepeld. De horecaondernemers van het Noordereiland zijn al druk in de weer om vanaf die datum weer gasten te kunnen ontvangen. Voornamelijk op het terras en op voldoende afstand. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, daar wordt nog creatief op gepuzzeld. Er wordt gemeten, afstandstape gemaakt, plastic schermen ingekocht, protocollen opgesteld en straatmeubilair opgefrist.
Maar het zal voor veel bewoners én de ondernemers vooral een verademing zijn om straks weer een drankje op het terras te kunnen doen, of een hapje te eten en elkaar weer te ontmoeten. Al is het op 1, 5 meter afstand.

 

Lavendelstraat

Na enkele jaren bij de gemeente tevergeefs aangeklopt te hebben om het onderhoud van de perken in de Sleephellingstraat aan te pakken hebben Joe Cillen en zijn partner zelf maar lavendelplanten geplant in het perk voor hun woning. Nu hopen dat ze door gemeentelijke plantsoenwerkers niet voor onkruid worden aangezien en verwijderd worden. Het perk in de straat ziet er in ieder geval weer fatsoenlijk uit en zal deze zomer heerlijk geuren.

 

Samen in beweging

Vanaf juni starten ook de woensdagwandelingen weer op. Vanaf 9.55 uur beginnen die bij het nieuwe Huis van de Wijk Aan de kade, Prins Hendrikkade 89. En het beweeglijke rondje over het Noordereiland eindigt daar weer om 11:00 uur.
Wie dat wil kan daarna door naar de Prins Hendriklaan, om naast de NE studios daar weer een balletje op te gooien bij de jeu de boules baan. Alles op veilige afstand, uiteraard. Van 11.45 tot 12.30 uur.

Binnenkort start ook weer de Beweegyoga, maar over de datum, tijdstip en locatie volgt binnenkort meer informatie, bijvoorbeeld op Facebook en bij het Huis van de Wijk.

 

Schoon schip

De eerste weken van de invoering van de ‘blijf vooral thuis’ maatregelen was het heel stil op het eiland. Dus was er ook minder zwerfafval te zien. Nu iedereen met het mooie weer meer buiten flaneert, neemt het afval geleidelijk weer toe. Vooral ontsmettingsdoekjes en mondkapjes worden blijkbaar achteloos op straat gesmeten. Jammer! Veel prullenbakken puilen uit, dus gelukkig zijn er ook veel mensen die hun afval netjes weggooien. Alleen worden die bakken geplunderd door meeuwen en ander gevogelte, met als resultaat dat de rommel weer op straat eindigt. Gelukkig zijn er vrijwel elke dag bewoners in de weer, gewapend met vuilniszak en grijper om hun buurtje schoon te houden.
Hulde daarvoor!

 

Ieder zingt zijn (haar) eigen lied

Zingen is goed voor je en veel mensen doen dat ook graag. Niet voor publiek, maar wel onder de douche, in de auto, op de fiets, meeblèrren met de radio tijdens het stofzuigen, of bij het afwassen. Niet met de ambitie voor een muzikale carrière, maar gewoon voor het plezier. Voor die mensen organiseert Nette Scheepstra vanaf vrijdag 5 juni een wekelijks zing-uurtje. Gewoon lekker samen liedjes zingen. Goed voor de longen en het humeur. Deze activiteit werd eerder al aangekondigd, maar toen stak corona er een stokje voor. Vanaf juni mag er gelukkig voorzichtig aan weer van alles. Dus start Nette in juni definitief met het zang-uurtje, in het Huis van de Wijk.

Coronaproof
Uiteraard wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zijn er één of twee sessies, met een kleine groep. De 1,5 meter afstandregeling wordt natuurlijk in acht genomen. Het Huis van de Wijk heeft een desinfectie-paal voor de handen en voor binnenkomst wordt de deelnemers gevraagd naar hun gezondheid.

Wat: Samen liedjes zingen. Geef vooral je verzoeknummers door.
Waar: Huis van de Wijk aan de Kade (Prins Hendrikkade 89)
Wanneer: vanaf 5 juni wekelijks op vrijdag van 12.45u tot 13.45u
Kosten: € 1 + € 0,60 voor koffie/thee
Info en opgave (verplicht i.v.m. corona): nettescheepstra@gmail.com
Aanmelden graag uiterlijk 3 juni.

 

Uitstelbericht

Helaas, de kans is groot dat de geplande activiteiten voor deze zomer niet doorgaan, of in het gunstigste geval worden doorgeschoven naar een latere datum. Dan bedoelen wij evenementen zoals:

 • Schaaktoernooi – gepland op 6 juni
 • North Sea Jazz round town – gepland in juli
 • Midden in de Maas Festival – gepland in juni – september
 • Plaatsing Stolpersteine – gepland 30 juni

Misschien dat het Huis van de Wijk, galerie Wind of Tante Nino kans zien om in aangepaste vorm voor beperkt publiek toch iets te organiseren, dat is bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend. Dus hou de media (zoals Facebook Noordereiland) in de gaten.
Zodra er iets bekend is over nieuwe data voor activiteiten of evenementen maken we dat uiteraard bekend via de Noordereiland media.


Thuisblijf Tips

Er zijn weer activiteiten toegevoegd aan de Thuisblijftips op de Noordereiland website.
Zie: www.noordereiland.org/2020/thuistips


 

 


 

 

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,
sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie Wind
Prins Hendrikkade 124a
www.galeriewind.nl
NE Studio's
Prins Hendrikstraat 5
www.nestudios.nl
Koozie
Van der Takstraat 51
www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
Spar

Van der Takstraat 56

Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

 • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
 • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

In this article