Eilandkrant Juli

Juli 2020: het Eilandnieuws op papier

1983
1983

Eilandkrant juli 2020

Eilandkrant juli 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Juli 2020 Eilandkrant (PDF)

 

 

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van juli.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

 

A la Plancha (foto Nils Hilbers)

A la Plancha weer open

We mogen weer! Vanaf vrijdag 19 juni gaat A la Plancha op haar vertrouwde locatie weer van start. Vanwege de coronamaatregelen wel met een aantal aanpassingen. Het terras is ruimer van opzet om de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren. Ook wordt er een terras gemaakt op de kade, met extra uitgiftepunten waar je tot 17.00 uur terecht kunt voor lunch, een drankje of een eenvoudig hapje. Voor een diner moet je echter reserveren voor een plekje op het platform aan het water.

Amigos

Logo: A la Plancha y AmigosOok nieuw is de toevoeging aan het logo. Het restaurant heet nu ‘Al a Plancha y Amigos’. Het restaurant nodigt deze zomer een aantal vrienden uit, collega’s die door de coronamaatregelen hun werk niet of nauwelijks kunnen uitvoeren. Zo komen er deze zomer een aantal foodtrucks staan, passend bij een van de landenthema’s die A la Plancha kiest. Naast culinaire producten is er ook ruimte voor lokale culturele initiatieven, zodat bezoekers ook verrast worden door kunst, cultuur en muziek. Wil je jouw werk of product ook onder de aandacht brengen? Neem dan snel contact op met A la Plancha.

Kadeschade

Tijdens de opbouw van het restaurant bleek het wegdek op de kade beschadigd te zijn door de vrachtwagen die materiaal kwam lossen. Een hartverzakking voor de ondernemer en een aantal bezorgde omwonenden. Eerdere jaren deed dit probleem zich niet voor, kennelijk was de net opgeleverde kade kwetsbaarder dan gedacht. De bestrating wordt in samenwerking met Stadsbeheer gelukkig weer keurig netjes hersteld.

Inloopspreekuur

Wil je graag eens spreken met de ondernemers, heb je specifieke vragen? Speciaal daarvoor organiseert A la Plancha een inloopspreekuur. Meld je daarvoor aan via info@ala-plancha.nl en vermeld dan ook even je naam en adres.

Reserveren verplicht

Wie een maaltijd wil komen genieten moet wel even reserveren. Ook moet je ter plekke een vragenlijstje invullen over je gezondheid. Maar dan is het volop genieten geblazen aan het water!

Reserveren & meer informatie: www.ala-plancha.nl

Zie ook het bericht op de website »

 


Meepraten over groenvoorziening Maaskade

 

De Maaskade is onlangs opgeleverd, dat kan bijna niemand ontgaan zijn. Nu is het tijd voor de volgende stap, het aanbrengen van de ‘groenvoorziening’ op de kade. Sinds 1 juni is Jannes van der Heide als projectleider Stadsontwikkeling belast met het uitwerken van plannen daarvoor. Hoe dat er precies uit moet zien, daar wil hij graag bewoners zoveel mogelijk bij betrekken. Een bijeenkomst organiseren kan voorlopig niet, daarom zal dat in eerste instantie online gebeuren. Dat gaat dan als volgt:

  • Op www.noordereiland.org/vergroening-maaskade staat vanaf 1 juli een aantal schetsvoorstellen voor de Maaskade;
  • Bewoners kunnen reageren op die ontwerpen door deze een cijfer te geven of een opmerking te maken;
  • De ideeën en opmerkingen worden uiteindelijk verwerkt in een voorlopig ontwerp;
  • Na de zomervakantie wordt dat voorlopig ontwerp voorgelegd. Via de Eilandkrant en sociale media van de gemeente Rotterdam worden bewoners daarvoor uitgenodigd voor een (digitale) vervolgbijeenkomst.

Wie nu al een reactie wil sturen naar de projectleider: j.vanderheide3@rotterdam.nl


Noordereiland Tekeningen

Noordereiland tekeningen

Onlangs is het project ‘Noordereiland Tekeningen’ van start gegaan. Mogelijk kom je de komende tijd kunstenaar Bart Lodewijks tegen die, gewapend met een grote waterpas, druk in de weer is met het plaatsen van (krijt) lijnen op alle mogelijke ondergronden. Ondertussen knoopt hij graag een gesprek aan met bewoners en voorbijgangers.

Het project ‘Noordereiland Tekeningen’ is geïnitieerd door Stichting Dragende Muur/MURALS Inc. Rondom het project worden krijt-workshops en een atelierroute georganiseerd. Wij houden jullie op de hoogte!

Website: www.murals-inc.the-gallery.net

 


Vlonder verwondering

Vlonders zijn vooral dit jaar een vertrouwd verschijnsel in het straatbeeld. Er zijn fietsvlonders geplaatst en sinds kort ook vlonders voor de horeca. Ter compensatie van de coronamaatregelen krijgen deze ondernemers daarmee tijdelijk extra terrasruimte om deze zomer toch nog voldoende klanten te kunnen bedienen. Voor heel Rotterdam zijn er 500 van dergelijke vlonders ter beschikking gesteld.

Maar sinds kort is er een nieuw fenomeen op het eiland: de buurtvlonder. Die blijkt bedoeld ter bevordering van sociale interactie tussen buren. Dit nieuwe verschijnsel riep hier en daar wel vragen op. Het blijkt om een proef te gaan. In samenwerking met de gemeente plaatst het bedrijf Human Kind tijdelijk een vijftal buurtvlonders op diverse locaties in Rotterdam. Ook eentje op de Maaskade. De wijkraad en ook de wijkmanager bleken er niet van op de hoogte te zijn. Wel ontvingen de directe buren een brief met toelichting. De wijkraad neemt contact op met Human Kind.

Meer informatie over dit project vind je op www.humankind.city/vlonder/

 


Kilometerraai is weer fraai

Nieuw 1000 bord Maaskade (foto Nils Hilbers)Bewoners en wandelaars ergerden zich al een paar jaar aan het sjofele 1000 km bord aan de Maaskade. Veel mensen denken dat dit een havennummer betreft, maar de ware Noordereilander weet dat dit niet het geval is. Dit bord is een zogenaamde ‘kilometerraai’ dat de afstand aangeeft tot de plek waar de Rijn bevaarbaar is. En dat is bij Konstanz. Toch even leuk om te weten en Noordereilanders vinden het ook daarom belangrijk dat het bord weer toonbaar wordt.

Bewoonster Marianne Schuurs kaartte dit samen met uw redactie aan bij het Havenbedrijf en de gemeente. Het bleek echter dat niet deze instanties maar Rijkswaterstaat eigenaar is van dit bord en tot onze vreugde hebben zij begin juni het bord vervangen.
Wel zo netjes, nu de rest van de Maaskade ook opgeknapt is.

[UPDATE: In de Eilandkrant staat de stad Koblenz in plaats van Konstanz,
zie: correctiebericht hieronder op Facebook ]


Landhoofd hersteld

Het landhoofd, voormalig pijler van de spoorbrug, is weer in oude glorie gerestaureerd. Of de plannen om daar een uitzichtpunt ‘Balkon aan de Maas’ te realiseren doorgaan, is nog niet bekend.


Bruggen draaien in een flipperkast

 

Het zal je maar gebeuren: heb je net voor de Koninginnebrug stilgestaan, mag je eindelijk doorrijden, gaan vervolgens op de Stieltjesstraat de slagbomen van de Binnenhavenbrug voor je neus dicht! Lekker is dat, kan dat niet anders? Die vraag stelden we maar eens aan de brugwachters en hun antwoord was “Kom maar eens langs”. En dus gingen wijkmanager Han van Dam en de redacteur van de Eilandkrant op bezoek bij het Scheepvaarthuis (bedieningshuis), aan de voet van de Erasmusbrug. Daar werden we hartelijk ontvangen door teamleider Margriet Koenes en haar collega-brugwachters. Het team is verantwoordelijk voor het ‘draaien’ van de bruggen, zoals dat heet. Via monitoren volgen ze de gang van zaken op de Erasmusbrug, Koninginnebrug en Binnenhavenbrug en bedienen het openen of sluiten ervan. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor vijf andere bruggen in Rotterdam.

Bruggen draaien (foto: Annette de Bus)

 

Brugtijden

De Erasmusbrug heeft vaste ‘draaitijden’: 10:00 uur, 11:00 uur, 13:30 uur, 15:30 uur en 19:00 uur. De Koninginnebrug daarentegen gaat open op aanvraag van de schepen. Rond de ochtend- en avondspits blijft de brug echter gesloten voor hen. In principe gaan beide bruggen nooit tegelijk open, tenzij daar een ‘nautische noodzaak’ voor is, zo luidt het in vakjargon. Dat kan zijn als de weersomstandigheden of de stroming daar reden toe geven, of bij een groot transport.

Tip: Van alle bruggen en sluizen in Rotterdam en omstreken vind je de openingstijden en andere interessante informatie op www.rotterdam.nl/wonen-leven/bruggen-en-sluizen/

Verkeersophoping

Maar nu de vraag waarvoor wij kwamen. Is het wel handig om de Binnenhavenbrug open te zetten, kort nadat de Koninginnebrug open is geweest? Het verkeer stroopt dan opnieuw op, tot ergernis van veel automobilisten. Daar is volgens de brugwachters op dit moment niet veel aan te doen. Als iemand zich aandient van of naar de jachthaven, dan gaat de brug open. Zij kunnen niet zien of op dat moment er een verkeersopstopping is, hun camera’s bieden alleen zicht op de bruggen zelf. Maar mogelijk kan samenwerking gezocht worden met de meldkamer van afdeling Verkeersregie, zij hebben meer zicht op de verkeersstromen rond de bruggen.

Prachtwerk

Een machtig mooie job hebben ze, vinden de brugwachters. Veel van hen zijn zelf afkomstig uit de scheepvaart en weten alles over de grilligheid van de rivier en hoe schepen daarop manoeuvreren. En ja, deze plek naast de Erasmusbrug is prachtig, maar ook op andere locaties werken ze graag. Zoals bijvoorbeeld de Parksluizen, een mooie combi van techniek en ouderwetse romantiek.

Flipperkast

Wist je trouwens dat het Scheepvaarthuis naar verluidt onderdeel is van een kunstwerk dat een flipperkast verbeeldt? Met een beetje fantasie kan je daar inderdaad een flipperkast in zien. De loopbrug is dan de goot waar de pinballen door rollen en het Scheepvaarthuis het scorebord. Het geheel is in 1994 ontworpen door architectenbureau Bolles + Wilson. Ga je daar toch met andere ogen naar kijken, als je er langsloopt. Vergeet dan niet ook even te zwaaien naar de brugwachters! En heb geduld en begrip als je weer eens voor een geopende brug staat.

 

Op de kaart:

 


 

 

Love Noordereiland

 

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,
sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie Wind
Prins Hendrikkade 124a
www.galeriewind.nl
NE Studio's
Prins Hendrikstraat 5
www.nestudios.nl
Koozie
Van der Takstraat 51
www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
Spar

Van der Takstraat 56

Spar Matze

 


Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

 


Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98

 


 

In this article