Eilandkrant December

December 2020: het Eilandnieuws op papier

851
851

Eilandkrant december 2020

Eilandkrant december 2020Nieuwsbulletin voor en door bewoners, ondernemers en organisaties van het Noordereiland.

Download: Dec. 2020 Eilandkrant (PDF)

Vanaf juni 2019 valt regelmatig de ‘Eilandkrant’ op de deurmat of in de brievenbus. Tenminste, als daar geen NEE NEE sticker* op zit.
Het is eigenlijk niet echt een krant, maar vooral een nieuwsbulletin over zaken die voor de eilandbewoners interessant kunnen zijn. De Eilandkrant bevat naast enkele artikelen met name een overzicht van de activiteiten die de komende maand worden georganiseerd. Handig om alles op een rijtje te zien en te bewaren, op tafel te leggen, op het memobord te prikken of aan de koelkast te hangen.

* Toch een NEE NEE sticker, of de Eilandkrant kwijtgeraakt?
Geen zorg, hij ligt ook bij diverse ondernemers, de SPAR en de Huiskamer van de wijk.


Eilandkrant Noordereiland

Lees hieronder de artikelen uit de Eilandkrant van december.
(Sommige bevatten meer informatie dan op de papieren versie).

Willemsbrug

Biggen & Bolders

De Maaskade wordt vanaf het Antwerpse Hoofd tot aan het Prinsenhoofd aangewezen als voetgangersgebied. Er worden borden geplaatst en de kade wordt deels afgesloten met biggen (grote halfronde stenen) en bolders (een kleiner soort stenen).

Er zijn na de oplevering van de herstelde Maaskade al veel parkeerplaatsen verwijderd en naar verwachting worden er nog circa 50 verwijderd. Om het kadekapers lastiger te maken luidt het advies om als bewoners zoveel mogelijk te parkeren in de parkeervakken aan de kadekant, naast het voetgangersgebied.

Op de Noordereiland website staat het officiële ‘Verkeersbesluit instellen van een voetgangersgebied Maaskade’ met een toelichting en een tekening: www.noordereiland.org/2020/maaskade-wordt-voetgangersgebied/


Wijkraad spreekuur

Poll

De Wijkraad Noordereiland overweegt om een spreekuur voor bewoners in te voeren, maar wil graag weten of bewoners daar behoefte aan hebben. Zij nodigen daarom bewoners van harte uit om daarover een korte vragenlijst in te vullen op de Noordereiland website.

www.noordereiland.org/2020/poll-wijkraad-noordereiland-spreekuur

Een mailtje sturen mag ook: wijkraden@rotterdam.nl Graag daarbij vermelden dat de mail bestemd is voor Wijkraad Noordereiland.


A La Plancha 2.0A La Plancha - Noordereiland-Rottedam Drone Pop-up Restaurant

Pop-up restaurant A La Plancha start binnenkort een crowdfundingactie. Buurtbewoners en fans kunnen dan aandelen kopen van het restaurant. Met de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en klimaatneutraal werken, zoals een professionele keuken, een afzuiginstallatie, stromend water en een vast elektriciteitspunt.

Maar zeker zo interessant: zij gaan op zoek naar een vaste locatie op het Noordereiland voor een echt buurtrestaurant.

Meer weten over A La Plancha 2.0 en de crowdfundingactie?
Kijk op noordereiland.org/alaplancha/2punt0 en vul de vragenlijst in.
Een mailtje sturen mag ook: info@ala-plancha.nl


Spoorbrug in de vernieling

Spoorbrug in de vernielingTijd van Toen – rubriek over de historie van het Noordereiland

Als Rotterdam inmiddels een uit haar krachten gegroeide industriestad is met belangrijke bruggen over de Nieuwe Maas en de Koningshaven, blijkt alleen de spoorbrug nog te voldoen. De Willemsbrug is te laag; waardoor meer schepen via de Koningshaven moeten varen. De draaibruggen moeten vaker open met verkeersopstoppingen als gevolg. Voetgangers kunnen de wachttijd omzeilen door het ‘één-cents-pontje’ te gebruiken, dat naast de brug bereikbaar is via de trappetjes. De Koninginnebrug heeft de bijnaam “Brug der zuchten”. De politiek geeft vanaf 1912 echter niet thuis en het is wachten op het moment dat het fout gaat.

Dat gebeurt op zaterdag 2 november 1918. Het stoomschip Kandenfels ramt de spoordraaibrug van zijn pijler. Het gekantelde brugdek valt in de doorvaart en blijft tegen de pijler leunend schuin omhoog staan.

De schade voor het trein- en scheepvaartverkeer is enorm. Na tien dagen is de brug zover hersteld dat treinen langzaam weer over één spoor kunnen rijden. Twee weken na het ongeluk kunnen beide sporen weer worden gebruikt. Het duurt nog maanden voordat het scheepvaartverkeer volledig op gang is gekomen. Duidelijk is dat vervanging van de draaibruggen geen uitstel meer duldt. De Koninginnebrug en de Willemsbrug zijn niet meer op hun taak berekend.

Peter Bakker

Reageren? penm.bakker@gmail.com


Oproep: wie heeft ervaring met Vervoer op afspraak

Bus 47 rijdt minder vaak op het Noordereiland. De gemeente beloofde een alternatief: vervoer op afspraak via Trevvel.
Wie heeft daar al eens gebruik gemaakt en hoe zijn de ervaringen?

Stuur een reactie naar bbnoordereiland@gmail.com


Maquette

Etalage Stolpersteine met maquette van het Noordereiland

Te zien in de mini-galerie van Peter Hofland in de Van der Takstraat: een fraaie maquette, gemaakt door leerlingen van basisschool De Nieuwe Haven. Neem er voor of na het boodschappen halen even een kijkje.

Voormalige en huidige bewoners

De leerlingen hebben hun eigen gezin getekend, in een cirkel boven hun eigen huis. Ook maakten zij gouden cirkels met de namen van de 35 Joodse bewoners die in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd naar kampen en daar werden vermoord. De goudkleur verwijst naar de kleur van Stolpersteine (struikelstenen), die deze maand op diverse plekken op het Noordereiland zijn geplaatst.

Zie bericht: Stolpersteine op het Noordereiland


Oud en (op) Nieuw

Noordereiland vlag
Of en hoe de feestdagen gevierd kunnen worden is nog onzeker. Mag je straks maar met een paar mensen bij elkaar zijn? Kerst vieren in hele kleine kring? Elkaar op afstand een goed Nieuwjaar wensen, niemand omhelzen? Letterlijk als klap op de vuurpijl mag er ook al geen vuurwerk worden afgestoken. Voor de één een enorme teleurstelling, voor de ander (en veel huisdieren) een opluchting. Hoe dan ook, maak er het beste van en laten we op 31 december dit ‘annus horribilis’ afsluiten en elkaar het beste wensen voor 2021, een nieuw jaar en nieuw begin.

Gelukkig Nieuwjaar, namens de redactie van de Eilandkrant.Love Noordereiland

Anker van Het MS Noordereiland

Adressen Noordereiland

In de Eilandkrant staan diverse locaties op het Noordereiland. Zie hieronder de lijst met adressen.

NaamAdresMeer info
Huiskamer van de WijkPrins Hendrikkade 89noordereilandhuiskamer@gmail.com
Solinfo@solnetwerk.nl
Samen in BewegingArthyra de Clerck,
sameninbeweging@arthyra.nl
sameninbeweging.arthyra.nl
Tante NinoVan der Takstraat 102bwww.tantenino.nl
Galerie Wind
Prins Hendrikkade 124a
www.galeriewind.nl
NE Studio's
Prins Hendrikstraat 5
www.nestudios.nl
Koozie
Van der Takstraat 51
www.koozierotterdam.nl
Café 't HaventjePrins Hendrikkade 129Facebook.com/haventje
Villa ZebraStieltjesstraat 21www.villazebra.nl
Spar

Van der Takstraat 56

Spar Matze

Meer dan online

Bewoners Nils Hilbers en Annette de Bus, beiden thuis in het communicatievak, vonden dat het op het eiland ontbrak aan een overzicht op papier. Niet iedereen leest de online informatie over het Noordereiland via facebook, twitter of de website. Het leek hen een goed idee om regelmatig een overzicht van activiteiten en nieuws te realiseren. Zij dienden zij een bewonersinitiatief-aanvraag in via Opzoomermee en de Wijkraad Noordereiland. Die omarmden het idee en maken het mogelijk om in ieder geval 12 edities van de Eilandkrant te maken. Blijkt dit te bevallen en te voldoen aan een behoefte, dan wordt onderzocht of ook volgend jaar edities kunnen verschijnen.

Archief
Alle kranten staan hier: www.noordereiland.org/eilandkrant

Feedback
De redactie van de Eilandkrant is natuurlijk heel benieuwd hoe de krant bevalt en of daarmee aan een behoefte wordt voldaan. We vinden het fijn om van u te horen hoe de Eilandkrant bevalt en hoe we hem misschien nog beter kunnen maken! e-mail: redactieEilandkrant@gmail.com

Oproep

  • Heeft u tips voor de agenda, een nieuwtje te melden, of een verbetertip? Stuur dan een mailtje naar redactieEilandkrant@gmail.com
  • Ook zoeken we mensen die 1x per maand willen helpen om de Eilandkrant te bezorgen op het Noordereiland, al is het maar een paar straten, of alleen in de eigen straat.

Noordereiland, RotterdamColofon

© 2020 De EilandKrant Noordereiland is een onafhankelijk nieuwsbulletin, verschijnt minimaal 10 x per jaar en is mogelijk gemaakt door de Wijkraad Noordereiland. Oplage: 2500 stuks.
Zelf een nieuwtje of activiteit melden? Mail naar redactieEilandkrant@gmail.com of bel: 06-242 12 792.

Tekst: BusnizzCares | Design: Lichting98

Busnizz Cares Logo Lichting98


In this article