4 mei stil staan bij brandgrens

>
>
4 mei stil staan bij brandgrens

Vandaag, 4 mei, herdenkt Nederland de Tweede Wereldoorlog.
In Rotterdam denkt men daarbij vooral ook aan het bombardement van 14 mei 1940, waarbij grote delen van Rotterdam zijn verwoest. Ook het Noordereiland liep grote schade op.
Bekijk hier het programma: www.brandgrens.nl/programma-14-mei-herdenking-2019

Brandgrens

In 2006 besloten Burgemeester en Wethouders de brandgrens van dat bombardement in de stad blijvend te markeren. De brandgrens van Rotterdam markeert de geschiedenis van de stad en de ontwikkeling van de hedendaagse stad.

Vuurlinie

Groen brandgrens lampjeIn de dagen voor het bombardement waren Duitse troepen vanaf 10 mei al op Zuid en het Noordereiland. Het Nederlandse leger hield de Duitse troepen tegen op de Maasbruggen. Het Noordereiland lag in de vuurlinie, met als resultaat o.a. de verwoesting van de hoofden van het eiland door eigen vuur: ‘friendly fire’. Alhoewel geen gevolg van het grote bombardement, is deze verwoesting onlosmakelijk met het bombardement van 14 mei verbonden.

Iconen

De brandgrens in de destijds verwoeste delen van dat friendly fire zijn met groene iconen aangegeven, die ’s avonds ook verlicht zijn. Sluitstuk van de markering zijn de granieten ‘brand-grensstenen’. Op het Noordereiland vind je die brandgrenssteen op de Prins Hendrikkade, ter hoogte van de Prins Hendrikstraat. Op 14 mei 2010 werd deze markering officieel onthuld.

Meer achtergrondinformatie en foto’s over de brandgrens: Bekijk de Flyer

 

Brandgrens steen

 

Brandgrens
Website: www.brandgrens.nl/
Noordereiland VlagStadsarchief Rotterdam
Bezoekadres
Hofdijk 651
3032 CG Rotterdam

 

 


 

 


 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart