Naald van Stieltjes feestelijk onthuld

>
>
Naald van Stieltjes feestelijk onthuld

Voor het eerst in de geschiedenis zal het Stieltjesmonument op het Rotterdamse Noordereiland er uitzien zoals het is ontworpen. Op 9 september, om 15.30 uur wordt het onlangs gerestaureerde Stieltjesmonument feestelijk onthuld. Het monument werd in 1884 geplaatst ter nagedachtenis aan T.J. Stieltjes, de ‘architect van de Rotterdamse havens’. Bij zowel de plaatsing van het monument in de 19e eeuw als bij de recente restauratie speelde het initiatief van burgers een belangrijke rol.

Rondom de onthulling wordt een uitgebreid publieksprogramma georganiseerd dat zich uitspreidt over Ons Park op het Noordereiland. Met de oplevering van het Stieltjesmonument, een initiatief van Stichting Montmartre aan de Maas, worden ook het Burgemeester Hoffmannplein en Ons Park aan het heftalud op het Noordereiland onder de aandacht gebracht: beide locaties ondergingen een make-over – het plein in 2017 en het park in 2015 – in gang gezet door betrokken bewoners.

Zie foto’s
(Klik op een foto voor een vergroting) 

[envira-gallery id=”3453″]

 

Het Stieltjesmonument werd in 1884 aan het Burgemeester Hoffmannplein op het Noordereiland onthuld. Het beeld van de Duitse architect Eugen Gugel werd ontworpen ter nagedachtenis aan de waterstaatkundige ingenieur Thomas Joannes Stieltjes, die leefde van 1819 tot 1878. Stieltjes wordt gezien als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord ten zuiden van de Nieuwe Maas, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte, en daarmee ook verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Noordereiland. Het originele portretmedaillon van ingenieur Stieltjes werd ontworpen door beeldhouwer Eugène Lacomblé.

Grandeur
De restauratie van het Stieltjesmonument werd ingezet door Stichting Montmartre aan de Maas, met de bedoeling het monument in zijn oorspronkelijke grandeur te herstellen. Zij zochten samenwerking met de gemeente Rotterdam en de Rijksdienst Monumentenzorg. BKOR – bij CBK Rotterdam verantwoordelijk voor kunst in de openbare ruimte van de wijken – was betrokken bij de restauratie. In 2015 begon men met het verwijderen van rode verflagen van de rode zandstenen zuil, of de naald. Dankzij fondswerving door Montmartre aan de Maas kon in 2015 het originele hekwerk opnieuw vervaardigd worden. Het oorspronkelijke medaillon, in depot bij Museum Boijmans Van Beuningen, is gekopieerd. De versie van wit marmer vervangt het huidige bronzen exemplaar.

Bij de plaatsing van het oorspronkelijke monument werd een bronzen medaillon ingezet. De bronzen kopie is echter artistiek van een matige kwaliteit, in tegenstelling tot het veel verfijndere wit marmeren origineel. Het origineel werd nooit geplaatst, omdat men dit te kwetsbaar achtte. In 1930 vroegen omwonenden om een opknapbeurt van het monument, en dat gebeurde ook. Ook vroegen zij om plaatsing van het originele medaillon, wat niet gebeurde. 85 jaar later hebben omwonenden eenzelfde verlangen geuit. CBK Rotterdam pakte dit verzoek samen met Museum Boijmans Van Beuningen op. MeestersIn voerde in het depot van het museum een 3D scan van het originele medaillon uit. Een beeldhouwer werkte het portret verder uit. Deze zomer zal als voltooiing van de restauratie eindelijk een marmeren kopie van het medaillon in het monument worden geplaatst.

Feestelijke viering
Op zaterdag 9 september wordt het volledig gerestaureerde monument onthuld. De plaatsing van het medaillon wordt gezien als de bijzondere finale van de restauratiewerkzaamheden. Het monument komt nu prachtig tot zijn recht op het vernieuwde Burgemeester Hoffmannplein, dat met de plantsoen-achtige aanleg weer een romantische sfeer heeft gekregen. Er zijn rondom de onthulling verschillende activiteiten in Ons Park aan het Heftalud met speciale aandacht voor het in 2015 geplaatste kunstwerk Giraffen van Kees Timmer (1903-1978).

HavenloodsBron: www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/217388/stieltjesmonument-krijgt-grandeur-terug-

Zie ook: Hekwerk bericht van 2 dec. 2015

Onthulling 
Burgemeester Hoffmannplein
Zaterdag 9 september 2017
Tijd: 15.30 uur

 


 

 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart