Verwijderen val uit De Hef

Vanwege het groot onderhoud van de Koningshavenbrug (De Hef) wordt op 23 nov. 2014 ‘het val uitgehesen en naar de Merwehaven gebracht

2927
2927

Groot onderhoud: De Hef (zonder val tot 2016)

Vooruitlopend op het groot onderhoud van de Koningshavenbrug, in de volksmond beter bekend als ‘De Hef’, wordt op zondag 23 november ‘het val’, het beweegbare middengedeelte van de brug, uitgehesen en naar de Merwehaven gebracht. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, handhaving en buitenruimte) zal het val samen met belangstellenden feestelijk uitzwaaien.

Rondom deze bijzondere gebeurtenis worden enkele feestelijke activiteiten georganiseerd.

Rotterdam gaat serieus om met het Rijksmonument en stedelijk icoon De Hef. Daarom zal vanaf volgend jaar hard gewerkt worden aan het groot onderhoud aan de brug. De voorbereiding is al langer in volle gang, op en aan de brug hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden. Het verwijderen van het val past in de voorbereiding voor het groot onderhoud.

 

Video van de plannen:

Video van de hijswerkzaamheden:


Monumentale brug
De Hef is gebouwd tussen 1925 en 1927 en tot 1993 reden er treinen over de brug. Met de opening van de Willemspoortunnel doet de brug geen dienst meer als spoorbrug, maar hij heeft wel een monumentale functie. Het beweegbare gedeelte, het val, kan nog altijd op en neer worden gelaten. Om de scheepvaart vrij te kunnen laten passeren staat het val normaal in de hoogste stand. Bij hoge windbelasting wordt het val om veiligheidsredenen in de onderste stand geplaatst.

Feestelijk uitzwaaien
In 1978 moest het val worden uitgenomen nadat de brug was aangevaren door een schip. Net als toen verwacht de gemeente Rotterdam veel belangstelling van het publiek. Belangstellenden zijn van harte welkom om het precisiewerk te komen bekijken. Rondom het feestelijk uitzwaaien van het val wordt een aantal feestelijke activiteiten georganiseerd. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een ‘Heffie’ maken, een selfie bij de miniatuur-Hef die voor de gelegenheid wordt geplaatst. Vanaf de kades aan de zuidkant en aan de noordkant kunnen belangstellenden het uithijsen goed bekijken. De verwachting is dat het val om 10:30 uur in twee bokken hangt en om 14:00 uur op een ponton geplaatst wordt.

 

De HEF animatie: Ontwerpburo Lichting98

Naar de Merwehaven
Nadat het val uit de brug is gehesen, wordt het 55 meter lange, tien meter brede en negen meter hoge brugdeel op een ponton geplaatst en naar de Merwehaven gevaren. De 560 ton wegende stalen constructie wordt daar op de kade bij de Gustoweg neergelegd en opgeknapt. Dat wordt niet direct gedaan. Voor het eerste jaar (2015) wordt een bezoekersplan opgesteld. De gemeente wil dit brugdeel onder meer beschikbaar stellen voor educatieve doeleinden. Naast eventuele andere activiteiten, zal ook het historisch perspectief van De Hef zeker een plaats in het bezoekersplan krijgen.

In 2016 wordt het brugdeel na het groot onderhoud weer teruggeplaatst in De Hef.
Zie website: www.rotterdam.nl/grootonderhoudhef

Gemeente Rotterdam

 

 


 

In this article